FILOSOFIJA

AKITVNOSTI  SEKCIJE ZA FILOSOFIJU OD OSNIVANJA DO 2015.

Kada je, negde u zimu 2006. godine na jednom času filosofije, učenik Miloš Živanović IV/1 pročitao svoj rad na zadatu temu „Razgovor sa filosofom“ (pričao je sa Heraklitom a tekst naslovio sa „Ložiš li me?”), odeljenjem se proneo smeh i aplauz. Poželeli smo da to čuju ili pročitaju i učenici drugih odeljenja. Dakle, hajde da ga štampamo…

Tako se rodila ideja o objavljivanju đačkih razmišljanja na neke filosofske teme, kojima su se pojedini učenici rado i sa voljom prepuštali. I tako smo otvorili našu AGORU, naš (po uzoru na antičke) „trg” na kome se susrećemo, pitamo, razgovaramo, sumnjamo… čudimo se… i svetu i sebi…

scan0008 scan0010
scan0012 scan0011

Do danas, a evo sada je zima 2012. godine, objavili smo pet brojeva AGORE. Ovde možete da ih prelistate a i da pogledate  kako smo ih i na koji način promovisali, odnosno javno prelistavali. Nemojte se začuditi ako na fotografijama prepoznate neke već afirmisane glumce a i za one koje ne prepoznate budite sigurni da u takođe afirmisani, kao dobri i uspešni ljudi i stručnjaci na svojim poljima.

PRVI BROJ

Agora1

 Javno prelistavanje prvog broja


DRUGI BROJ

Agora2

Pozivnica2
Pozivnica1

(pozivnica za promociju drugog broja)


TREĆI BROJ

Agora3

Javno prelistavanje trećeg broja


ČETVRTI BROJ

Agora4

Ovaj broj je nagrađen, od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, trećim mestom na republičkom konkursu za najuspešniji srednjoškolski list u januaru 2012. godine, a u kategoriji „Najbolji školski list – srednje škole” na Drugom sajmu školskog izdavaštva osvojio je prvo mesto.

Diploma Diploma1

Zbog ovih uspeha škola je sekciji za filosofiju dodelila ZAHVALNICU za doprinos ugledu škole.

Zahvalnica


PETI BROJ

Agora5

Omaž Meši Selimoviću i javno prelistavanje petog broja u okviru manifestacije Noć muzeja


ŠESTI BROJ

Agora6


SEDMI BROJ


Sekcija je radila i druge stvari.

Obeležili smo 160 godina od rođenja nemačkog filozofa Fridriha Ničea

(1844 – 1900) predstavom NIČE, SREĆAN ROĐENDAN.

Tom prilikom o Ničeu besedio i sveštenik Joviša Zečević.

Jovisa Zecevic

Pozivnica za Niceov rodjendan

Slike sa predstave


Izveli smo po tekstu učenika  Stefana Stefanovića (IV/3)  i predstavu POHVALA LUDOSTI.Pohvala ludosti


AKTIVNOSTI SEKCIJE ZA FILOSOFIJU U ŠKOLSKOJ 2012/2013. GODINI

14. mart 2013 – Dan rođenja Mike Antića (1932 – 1986), sekcija za filosofiju obeležila je neobičnim programom „I živiš, Miko, sasvim živiš”. „Nadahnuti njegovom besmrtnošću, tražili smo ga u vodi, kamenju, sutonu i zori i pronašli ga  šćućurenog u uglovima naše duše… Onda smo odlučili da ga podelimo sa svima, da im pokažemo da je tu, da živi neprekidnim životom punim ljubavi i smirenosti. Raščovečenog, svako ga je pronašao kao različitog a opet potpuno istog, pa smo složenost njegove duše prikazali kroz podeljenost na četiri različita čoveka, koji traže jedan drugog kroz reči, a predstavljaju celinu… OPŠIRNIJE…

Program osmislili i realizovali učenici: Aleksa Veljović, Filip Novaković, Aleksa Petrović, Nemanja Joksić, Suzana Ilić, Milica Đurić, Helena Vučković, Milica Borovnjak, Luka Petrović, Kristina Milosavljević, Đorđe Isailović, Teodora Tešić, Bojana Tajisić i Saša Matović uz pomoć profesora Nele Joksić.

mika antic mika torte

Vidi album


28.februar 2013 – U organizaciji Sekcije za filosofiju učenici Gimnazije, njih oko pedeset, posetlo je Beograd i u Narodnom pozorištu, na sceni Raša Plaović, odgledalo prestavu „ZLI DUSI” po romanu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog  u režiji Tanje Mandić Rigonat. „Roman Dostojevskog je remek delo klasične književnosti koji sadrži večna pitanja i suštinski se bavi čovekom”.


27.februar 2013 – Pod geslom U SLAVU TOLERANCIJE započeto  obeležavanje godine Milanskog edikta. Izložbom u holu škole i pratećim programom članovi Sekcije za istoriju i Sekcije za filosofiju (uz pomoć profesora Jelene Aleksandrov i Nele Joksić) naglasili su najbitije razloge za obeležavanje ovog jubileja navodeći između ostalog i reči samog cara Konstantina:„Onaj ko je ubeđen da je na pravom putu vere, ne treba da čini zlo drugome. Treba u krajnjem slučaju samo da pomaže drugome… Treba svako od nas da uloži napor za spasenje svoje duše po slobodnoj volji, a ne da mu  to bude nametnutno na silu. Ja želim da moj narod živi  u miru i da bude spokojan…Svako neka veruje kako mu srce hoće!”

milanski edikt

Vidi album


14. decembar 2012 – U organizaciji Sekcije za filosofiju maturanti (njih pedesetak) posetilo je Beograd i u Ateljeu 212 odgledalo predstavu „Posetilac”. U režiji Ljiljane Todorović dramu posetilac Erika Emanuela Šmita izneli su Voja Brajović u liku Frojda i Dragan Nikolić u liku misterioznog posetioca. „Posetilac je” filosofsko delo koje kroz „nemoguć” susret otvara večna pitanja: vere, moralnosti, odgovornosti, slobode, smisla, tajne, apsurda…


7. decembar 2012 – Članovi sekcije za filosofiju prisustvovali su koncertu Beogradske filharmonije na kome su izvođena dela A. Šenberga (Ozarena noć)  i A. Dvoržaka (Simfonija br. 9) pod dirigentskom palicom Aleksandra Rahbarija. Škola prevozom, a filharnmonija ulaznicama nagradili su na ovaj način učenike za njihov pređašnji rad posvećen obeležavanju godišnjice rođenja Gustava Klimta. Na koncert su putovali i članovi vrlo uspešne horske kao i dramske sekcije. Uoči samog koncerta direktor Tasovac je pozdravio svoje specijalne goste iz Gornjeg Milanovca rekavši da bi bilo lepo kada bi cela Srbija jednog dana mogla da izgleda kao gornjomilanovačka gimnazija. Slike sa koncerta možete pogledati ovde.

Koncert


30. novembar 2012 – Direktor Beogradske filharmonije, gospodin Ivan Tasovac, ispunio je obećanje koje je dao maturantima prilikom njihove nedavne posete filharmoniji: doveo je u Gimnaziju, 30. novembra 2012. godine Kvartet filharmonije kako bi njihovim koncertom bila zatvorena izložba posvećena austrijskom slikaru Gustavu Klimtu. Uz kratak program učenika, članova sekcije za filozofiju i muziku vrsnih izvođača, Klimt je ispraćen put rodnog Beča. Bio je ovo neobičan i lep dan u Gimnaziji „Takovski ustanak“ i za goste i za domaćine.

Fotografije

Fotoalbum


9. novembar 2012 – Maturanti gimnazije posetili su Beogradsku filharmoniju i prisustvovali generalnoj probi za koncert „Vodena filharmonija“ na Kolarčevom univerzitetu. Tom prilikom upoznali su i direktora Ivana Tasovca sa kojim je dogovorena dalja saradnja. Put u Beograd iskoristili su da posete i izložbu „Klimt u Beogradu“ u galeriji „Progres“. U pratnji učenika išli su profesor filozofije Nela Joksić i profesor fizike Stanica Stanić.

Album Beogradska filharmonija

Album Klimt u Beogradu


17. oktobar 2012 – Svečano otvorena izložba povodom 150 godina od rođenja Gustava Klimta u 19.30 č. u holu škole uz prigodan program. Izložbu i program priredili su članovi sekcije za filozofiju pod rukovodstvom profesorke Nele Joksić. Vidi album.


Aktivnosti sekcije za filosofiju u školskoj 2013-2014. godini


septembar 2013. U cilju popularizacije KNJIGE pokrenuta je akcija KNJIGA O KOJOJ SE GOVORI. Korišćenjem dva štafelaja postavljena ispred biblioteke, kao i originalnim uputstvima i putokazima ka biblioteci učenici IV/2 i IV/4 (Milica Raković, Marija Lero, Anđela Laudanović, Đurđa Đurakić i Ana Jovanović) skrenule su, za početak, pažnju na knjigu SOFIJIN SVET  Justejna Gordera.

Ideja je da ovo budre ustaljen način skretanja pažnje na njeno veličanstvo KNJIGU.

 DSCN1226  DSCN1225  DSCN1224  DSCN1229
 DSCN1227  DSCN1232  DSCN1233  DSCN1236

24. septembar 2013. U organizaciji sekcije za filosofiju posetili smo Beograd iz dva razloga: poseta Galeriji New moment i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Galerija New moment u Hilandarskoj ulici izložila je, pod naslovom ČETIRI MAČORA grafike i crteže četvorice velikana: PIKASA, DALIJA, MIROA I TAPIJESA. Učenici su kroz izložbu vođeni interesantnom pričom stručnog vodiča.

U Jugoslovenskom dramskom – predstava GOSPOĐICA.

Adaptacija romana Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića sa Natašom Ninković u glavnoj ulozi (ostale uloge: Voja Brajović, Srđan Timarov, Nataša Tapušković…) pružila je grupi učenika (njih preko pedeset) priliku da razmisle o brojnim bitnim temema, o smislu života najpre…

Vidi album ČETIRI MAČORA  Vidi album GOSPOĐICA


1.oktobar 2013. U holu škole postavljena je izložba na temu Mit je nemoć mišljenja (Hegel), ali su BOGOVI SA OLIMPA  moćni. Cilj izložbe bio je da se maturanti uoči predstojeće ekskurzije u Grčku podsete najvažnijih i najpoznatijih mitskih priča kroz podsećanje na dvanaest bogova sa Olimpa.

Autori crteža bili su: Bojan Mijailović, Ana Maksimović, Nevena Stanišić i Luka Petrović, dok su se tekstom i ostalom pripremom bavili: Ivana Vučković, Bojan Marković, Marija Lero, Anđelija Ivanović i Sara Andrić, učenici IV/2.

 DSCN1246  DSCN1253  DSCN1254  DSCN1260
 DSCN1263  DSCN1266  DSCN1268  DSCN1271

20. oktobar 2013. Izložbom u holu škole VODIČ KROZ SAJAM obeležen PRAZNIK KNJIGE.

Prvi put ove godine pred odlazak na sajam knjiga upriličen je interesantan vodič kroz sajam za šta je iskorišćen izložbeni prostor u holu škole. Profesori su predložili vredne naslove a učenici su uz pomoć mapa i praktičnih uputstava usmereni kako da do ponuđenih naslova što lakše dođu. U knjizi se dakle, ove nedelje govorilo više nego inače po hodnicima škole.

Ne treba čitati da bismo zaboravili sebe i svoj svakodnevni život, nego, naprotiv, da bismo ga svesnije ponovo uzeli u svoje ruke (Herman Hese). Tako se osvajaju PROSTORI SLOBODE.

Vodič pripremili učenici: Anđela Laudanović, Natalija Sandić, Marina Borovnjak, Marija Petrović i Jelena Savković.

Album Vodič kroz sajam knjiga


19. novembar 2013. Išli smo u ATELJE 212  na predstavu ČEKAJUĆI GODOA.

Lik Estragona tumačio je bivši učenik Gimnazije i bivši član sekcije za filosofiju Uroš Jakovljević koji je, po oceni i sadašnjih gimnazijalaca izrastao u moćnog glumca. Učenicima se naime veoma dopao način na koji je dočaran lik Estragona, ali i lik Vladimira (Ivan Mihailović). U svakom slučaju, sama drama, ali i dinamična adaptacija, navele su učenike da se sami suoče sa nekim pitanjima smisla sopstvenog života. To je i bio jedan od ciljeva ove posete pozorištu.

scan0006 scan0007
 cekajucigodoa1  cekajucigodoa2

17.decembar 2013 – Članovi sekcije za filosofiju obeležili DVA VEKA NJEGOŠA.

Ovaj nebom osijani, ukrašen od Gospoda, vladar, vladika, pesnik i filosof ispirisao je učenike svojim životom i posebno svojim filosofskim delom Luča mikrokozma.

Njegošev život, od Njeguša, preko Cetinja, Tople, Kotora, Beča pa sve do poslednjeg staništa na Lovćenu gde razgrobljen još uvek čeka svoj večni pokoj, učenici su prikazali bogatom i zanimljivom izložbom u holu škole. Pored izloženih Njegoševih naslova izložene su i knjige različitih autora koji su pokušavali da proniknu tajnu Njegoševe misli.

Scenskim prikazom pod nazivom MI SMO LUČA TAMOM OBUZETA učenici su dočarali Njegoševu sliku sveta: delo tvorca zauzetog stvaralačkom poezijom, satanska iskušenja, Adamov pad i kaznu koju trpi ljudski rod prognan u okove blatne telesine. Čovjeku je sreća nepoznata, teško mu je ludi vjetar zauzdati i granicu želji naznačiti. Ali okovan telesnošću mukom i tamom čovek ima onu iskru malu koja ga može uzdići iznad tog meteža ništožnogaIstrgni se iskro božanstvena  ponavljalo je jednim glasom petnaestak učesnika ovog programa u prepunoj sali gimnazije

     IZLOŽBA

njegos3

 SCENSKI PRIKAZ

njegos5

     SA PROBA…

njegos4


14. februar 2014 – Članovi sekcije za filosofiju su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu odgledali predstavu METAMORFOZE. Spev METAMORFOZE koju je napisao Ovidije pre dve hiljade godina ostao je do danas jedno od najčitanijih dela iz zlatnog doba rimske književnosti. On predstavlja istoriju sveta ispričanu kroz mitove koji sadrže motiv telesnog preobražaja. Na temu stalnih metamorfoza, kontrolisanja sopstvenih afekata, učenici su mogli da razmišljaju prateći na sceni sjajne glumce (Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Radovan Vujović, Nikola Đuričko, Nataša Tapušković, Tamara Vučković…)


2.mart2014 – U organizaciji sekcije za filosofiju, grupa učenika i profesora odgledala je predstavu MILANKOVIĆ koja je izvedena na sceni MADLENIJANUMA. Radi se o biografsko muzičkoj drami za kojju je muziku pisala Vera Milanković, potomak slavnog naučnika, tekst potpisuje Vasilija Antonijević, režiju Aleksandar Nikolić, scenografiju i kostimografiju Kosta Bunuševac, Milankovića igra Nebojša Dugalić, a pored njega uloge tumače Andrija Daničić (bivši đak gimnazije i član sekcije za filosofijju a sada vrlo uspešan mlad glumac) i Dubravka Kovjanić.

Milutin Milanković je jedno od najslavnijih imena u svetskoj klimatologiji, astronomiji, nebeskoj mehanici i geografiji. Astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, inženjer pronalazač, doktor tehnike, univerzitetski profesor, književnik. Svetska nauka ga je uvrstila među pet najvećih naučnika dvadesetog veka, a NASA među petnaest umova svih vremena koji su se bavili planetom. Njegova otkrića mnogi svrstavaju u istu ravan sa Kopernikovom heliocentričkom teorijom, Njutnovim zakonima gravitacije i Keplerovim zakonima.

SAMI SEBI ZABORAVOM PRESUĐUJEMO, rekao je u jednom intrvjuu govoreći o ovoj predstavi glumac Nebojša Dugalić: Milanković je imao neverovatne lucidne vizije, slutnje koje je potom i naučno dokazivao. Nemerljive su to stvari. Tužno je što se njime i njegovim delom svuda po svetu dostojno bave, izučavaju ga na velikim univerzitetima… A mi?

Vidi album

scan0016Izmena scan0015izmena

Pages: 1 2