FILOSOFIJA

AKTIVNOSTI SEKCIJE OD OSNIVANJA DO 2015.


AKITVNOSTI  SEKCIJE U 2018/2019. GODINI


2. jun 2019.

DESETI BROJ ČASOPISA AGORA


8. mart 2019.

ŽENE FILOSOFI

Sekcija za filosofiju obeležila je međunarodni dan žena izložbom u holu škole ŽENE FILOSOFI u prethodnim brojevima časopisa AGORA. Učenici su podsetili na šest žena bez kojih istorija (ne samo filosofije) ne bi bila ista. To su: Ksenija Atanasijević, Anica Savić Rebac, Hipatija Lu Salome, Simon De Bovar i Hana Arent.


24. decembar 2018.

OMAŽ PESNIKU

Sekcija za filosofiju je 24. 12. 2018. godine obeležila 155 godina od rođenja i 85 godina od smrti grčkog pesnika KONSTANTINA KAVAFIJA

Njegova filosofska poezija pomaže da shvatimo sebe. Njegova filosofska poezija nadahnjuje pokreće i pita. Nagrađuje lepotom duhovnosti.

„Začuđuje to što se duboke misliu pre mogu naći u delima pesnika nego u delima filosofa. Tome je razlog što pestici stvaraju pomoću oduševljenja i silama mašte. U nama borave klice znanja, kao u kremenu, filosofi ih izvlače na svetlo dana pomoću uma, pesnici ih isteruju iz kremena kao blistave iskre.“ (Dekart)

Ostavio je za sobom svega 154 pesme. Malo ili sasvim dovoljno? Pesme GRAD, ZIDOVI, PROZOR, BOG NAPUŠTA ANTONIJA, ITAKA, ČEKAJUĆI BARBARE, ONO ŠTO ŽELIM, SVEĆE… Izazivaju doživljaj dostojan mislećeg bića i pomažu da shvatimo sami sebe.

Svoj doživljaj Kavafijeve poezije članovi sekcije za filosofiju iskazali su kroz poetsko veće upriličeno u  holu škole i izložbom. Program su realizovali: Petar Matović, Krsman Nedeljković, Obrad Radević, Mila Dimitrijević, Stevan Adžić, Jana Hadžić, Kristina Glišović, Aleksa Glišović, Teodora Miletić, Teodora Otović, Teodora Tomašević, Natalija Lazić, Jelena Komnenović i Tatjana Rašić. Izložbu su pripremili Mihailo Božović, Isidora Ognjanović, Teodora Vesković, Milica Savić, Obrad Radević i Ana Vuković. (Autor fotografija – Olga Đurović)

Album sa izložbe

Album sa poetske večeri 

https://1drv.ms/b/s!AtckSGRpR3dMljnuXFNOuJxA4aD-


9. septembar 2018.

UČIMO OD JEROTIĆA

Govorio je: „U vremenima kada duhovnost opada, ona nam je sve potrebnija“. Iza njega ostaju njegove misli, njegove knjige, njegov poziv da negujemo duhovnost. Taj poziv ponavljaju povodom Jerotićevog odlaska i članovi sekcije za filosofiju. Izložba pod nazivom „Širite krug dobrih dela“ otvorena je 10. septembra u holu škole.


11. oktobar 2018.

GLUPO JE BITI GLUP U GRČKOJ

Uoči ekskurzije u Grčku članovi sekcije za filosofiju osmislili su i izveli javni čas na temu Glupo je biti glup u Grčkoj.

Cilj ove aktivnosti bio je da učenici pripremljeni krenu na jedan ovako vredan put, da osveste svoje prisustvo na mestima na kojima je nikla filosofija. Osvestiti podrazumeva razgrnuti prizore pune bilborda, reklama, prodavnica, gužvi i blještavila i pokušati dočarati vreme  rađanja filosofije. Najpre, podno Olimpa, promisliti kakav su uticaj mogli na ljudsku misao imati tamošnji osioni i razuzdani bogovi… Potom na Delfima pokušati shvatiti zašto je najmudriji onaj koji zna da ništa ne zna i zašto je važno upoznati sebe. Zatim na Agori oživeti lik Sokrata koji baš tu pita i ispituje ljude pokušavajući da ih nauči vrlini, pokušavajući da ih pripremi za častan i spokojan život ali i za smrt…

Uz pomoć filosofa koji govore čudnovate stvari pokušali smo da podsetimo maturante da je jedna od najvećih sposobnosti datih čoveku umeće da želiš da sve bude onako kako se događa, umeće da shvatiš da ti određuješ način na koji prihvataš ono što ti se događa. Kako bivaju kažnjeni oni koji to ne shvataju? Time što su takvi kakvi su – kukavni i cmizdravi!

« 1 od 2 »

Sa ovog javnog časa i učenici i profesori poneli su ova uputstva za upotrebu na ekskurziji


23. oktobar 2018.

RADOST ČITANJA

Izložbom SA OVAKVIM SE PREDZNANJEM IDE NA SAJAM KNJIGA mladi članovi sekcije za filosofiju (učenici odeljenja III/3) su pokušali da opravdaju slogan ovogodišnjeg 63. Sajma knjiga koji je glasio Radost čitanja.

Svojom mladalačkom  kreativnošću pokušali su da dočaraju posebnu lepotu i značaj čitanja, a preporukama koje su dobili od svojih profesora da olakšaju sebi odabir vrednih naslova kako bi do sledećeg sajma i sami spoznavali radost čitanja! Jer, čitanje je potreba jača od koristi i razuma kako je govorio Meša Selimović.


6. novembar 2018.

DA LI VIDIŠ DA NE VIDIŠ?

zložbom u holu škole članovi sekcije za filosofiju iz odeljenja III/4 skrenuli su pažnju na varljivost čulnog saznanja. Da ne možemo biti sigurni u ono što vidimo, čuli smo još od starogrčkog filosofa Heraklita koji je rekao Oči i uši su ljudima rđavi svedoci ako imaju varvarske duše i Sunce je veliko kao čovečje stopalo.

Dovođenje u pitanje pouzdanosti našeg saznanja otvara put ka novom znanju i put ka većoj toleranciji…


AKITVNOSTI  SEKCIJE U 2017/2018. GODINI

OBELEŽENO 125 GODINA OD ROĐENJA IVE ANDRIĆA

Sekcija za filosofiju  je 9. oktobra 2017. obeležila 125 godina od rođenja Ive Andrića i to: scenskim prikazom MALA ŠETNJA SA ANDRIĆEM NA DAN NJEGOVOG ROĐENJA i izložbom STAZAMA ANDRIĆA. Na sceni su sa Andrićem bili učenici: Nataša Milojević, Aleksa Milićević, Ana Ognjanović, Aleksandra Ilić, Irena Petrović, Tijana Stefanović, Mina Draškić, Marija Todorović, Anđelka Joksić, David Mirković i Katarina Vučićević uz svesrdnu tehničku podršku Luke Ivezića i Petra Matovića. Izložbu su priredili učenici Marija Trnavac, Sofija Urošević, Nevena Radosavljević, Tatjana Đurović i Milica Vuković.

„Uvek smo na putu… neprestano koračamo… do prodavnice, škole, bolnice… do igrališta, bioskopa ili groblja… koračamo… lagano ili žurno… lako ili sa mukom… sa ciljem ili bez cilja… koračamo u korak sa životom… u potrazi za jednim samo: za smislom.

Otkrivamo ga uz put. Sami ili uz pomoć onih koji su svesnije koračali i tragove za sobom ostavljali kao znakove pored puta.

Sa jednim od njih bismo večeras u jednu šetnju, putem kroz neke od njegovih knjiga u kojima je ostavio svoju životnu filosofiju: kroz ZNAKOVE PORED PUTA, EX PONTO, NEMIRE  i  LIRIKU. Sa onim koji se rodio na današnji dan pre 125 godina. Rođendan obeležavamo uz darove koje je on  nama ostavio a naš poklon njemu neka bude naš nezaborav i naš trud da od njega i dalje učimo: o životu, vremenu, ljudima i nama samima.“

EOS_0808

VIDI ALBUM

PREDSTAVE KOJE SMO ODGLEDALI OVE GODINE

20. novembar god.

AJNŠAJNOVI SNOVI

Jugoslovensko dramsko pozorište


22. decembar 2017. godine

GOSPOĐICA

Jugoslovensko dramsko pozorište


19. mart 2018. godine

OTELO

Jugoslovensko dramsko pozorište


25. april 2018. godine

URNEBESNA TRAGEDIJA

Atelje 212


AKITVNOSTI  SEKCIJE U 2016/2017. GODINI

DEVETI BROJ CASOPISA AGORA


AKITVNOSTI  SEKCIJE U 2015/2016. GODINI

UPUTSTVA ZA EKSKURZIJU

Spremajući se, u oktobru, sa velikim uzbuđenjem, na matursku ekskurziju u Grčku, učenici IV2 su poželeli da tek stečena znanja iz  filosofije pretoče u korisna uputstva za put! U tome su im, naravno,pomogli: sedmorica mudraca, Heraklit, Demokrit, Pitagora, Sokrat… u čiju se postojbinu ne može ići bahato i neumno… Sve korisne savete  spakovali su i upriličili izložbu u holu škole pod nazivom BITI ISTOVREMENO INTELIGENTAN I SREĆAN. Posebno su se angažovali Teodora Tešić, Teodora Todović, Tamara Carević, Ana Slović, Nikola Ćosović, Bojan Radovanović, Kristina Carević…..i  svojim vrsnim crtežima Emilija Ljutić.


Ove školske godine su nas mamila prestonička kulturna dešavanja pa bismo se često i lako odlučili na put do Beograda ili Novog Sada kako bismo nahranili dušu.

16.decembar 2015. godine – JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE

Predstava:

NORA! ŠTA  SE DOGODILO NAKON ŠTO JE NORA NAPUSTILA MUŽA ILI STUBOVI DRUŠTVA

po tekstu Elfride Jelinek a u režiji Snežane Trišić. Ovaj komad austrijske nobelovke je svojevrsna parafraza dveju Ibzenovih drama NORA (Lutkina kuća) i STUBOVI DRUŠTVA. Maestralna gluma glavnih aktera Nataše Tapušković, Branislava Lečića, Vojina Ćetkovića i ostalih uvukla je učenike u promišljanje različitih tema: balast savremenog potrošačkog društva, položaj žene, njena potreba za ljubavlju a nadasve, samoostavrenjem… Da li je ono uopšte moguće?


17. decembar 2015. godine – BEOGRADSKA  FILHARMONIJA

Koncert kamerne muzike: MOCART

3

U SALI Beogradske filharmonije  u ozvođenju Mocarta uživalo je  pedesetak milanovačkih gimnazijalaca! Bio je ovo početak kamernog ciklusa Vođeni muzikom a predvodila ga je violinistkinja  iz Mađarske Ester Hafner.


20. januar 2016. godine – NARODNO POZORIŠTE

Opera  TRUBADUR Đuzepe Verdija!!!

Za   najviće broj učenika ovo je bila «prva opera u životu». Ne i poslednja, rekoše mnogi.


3. mart 2016. godine – JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE

Predstava RAZBIJENI KRČAG

U ovom komadu Hajnriha fon Klajsta  ( režija Igor Vuk Torbica) igrali su Jovana Gavrilović, Marko Baćović, Nebojša Glogovac, Vladica Milosavljević. Ljuibomir Bandović,  Marko Janketić i Svetozar Cvetković.  Ova „vesela igra“ je zapravo mračan komad u kome se kritikuje „provinscijska nakaznost“. Tragajući za onim ko je razbio tamo nekakav krčag, kao da se uopšte ne pitamo ko je usput razbio sve one druge mnogo važnije stvari. Ili se upravo sve vreme to i pitamo,  pa nam   smeh koji prati predstavu, na kraju ima vrlo gorak ukus.


24. april 2016. godine  SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, Novi Sad

Predstava BUBA U UHU

Povodom 1650-og izvođenja ove kultne predstave koja se igra bez prekida 44 godine, reditelj Ljubiša Ristić, postavio je novu BUBU na veliku scenu Sava Centra. Kako su dva izvođenja u Beogradu brzo bila rasprodata, odlučili smo da odemo do srpske Atine i da učenici upoznaju tamošnje pozorište.


ZABORAVLJENI UMOVI

Izložbom o jednom od velikih srpskih filosofa BRANISLAVU PETRONIJEVIĆU (1875-1954), osnivaču Srpskog filosofskog društva 1938.godine

Pokrenuli smo (nadamo se) serijal ZABRAVLJENI UMOVI.  Mnogi od onih koji nisu obuhvaćeni školskim programima čekaju negde da budu pomenuti i da se od njih nešto nauči. Možda sklonost ka toj vrsti zaborava objašnjava i sam Petronijević u oproštajnom govoru Boži Kneževiću: “Nepravedno je od prirode da se jedan darovit mislilac rodi u malom narodu. Time mu ona sužava mogućnosti. Mali narod sapinje velikog čoveka i ne zna šta će s njim. On mu je nekako na smetnji“.Petronijevićeva knjiga „Proncipi metafizike“ je u svetu ocenjena kao monumentalna i tom prilikom je onstatovano da „Filozofija postioji i van Nemačke“.Izložbu su realizovali učenici odeljenja  IV1, posebno: Isidora Albijanić, Lazar Vasović, Anka Rašić,  dok su je crtežima oplemenile Natalija Đoković i Teodora Radovanović.

Detalji sa izložbe
6.1 6.2 detalj sa izlozbe Srpska kruna u kojoj je filosof boravio... 6.3 kao i Hotel Balkan koji mu je jedno vreme bio drugi dom

U Svečanoj sali Gimnazije 11.maja 2016. godine izveli smo predstavu pod nazivom

OD IVICE PEHARA DO USANA

Ima li smisla u Sizifovom večnom guranju kamena? Može li  „Sartrova“ mučnina  probuđena svešću o tome da je sve besmisleno, bar na trenutak minuti uz zvuke  jedne saksofonske note? Hoćemo li ustuknuti pred zastrašujućom udaljenošću  koja ume da se prostre između ivice pehara koji bismo da ispijemo i samog trenutka ispijanja? Hoćemo li ustuknuti kad shvatimo da je „ovaj život stvar mučna, koja se saastoji od nepravilne izmene greha i nesreće i da živeti znači  slagati varku na varku“ ? Hoćeš  li, kad sve to spoznaš, da usniš, sine moj? Ne, on ide da živi! Oni idu da žive! Oni su: njih četrnaestoro okupljeni oko potrebe da malo pretresu to tako „suvišno“, „nepotrebno“, „“nekorisno“  pitanje smisla… A oni su zapravo među onim malobrojnim mladim ljudima kojima se ovo pitanje u moru svih ostalih ponuđenih, čini više nego smislenim… Zato su sa radošću radili. Oni su: Luka Jakovljević, Mina Vasović, Teodora Todović, Teodora Tešić, Irina Nešović, Helena Ćajić, Đorđe Nešković, Nikola Ćosović, Miloš Marić, David Milić, Milan Milanović, Filip Gačić. Važnu tehničku podršlui pružali su im Igor Marković i Aleksa Korać, a plakat za predstavu je shodno svom trenutnom opredeljenju uradio dojučerašnji đak Gimnazije Milan Maksimović.

Album sa probe EOS_4944 Album sa predstave 3

OBJAVILI SMO OSMI BROJ AGORE


Posle dodele diploma maturantima organizovali smo 13. juna i

PRELISTAVANJE NOVOG BROJA AGORE

Prisetli smo se nekih tema i  sagovornika iz prethodnih sedam brojeva, pokrenuli možda iznova neka stara pitanja a u predstavljanju novog  broja pomogli su nam i posebni gosti: deca iz vrtića SUNCE sa kojima smo za ovu AGORU razgovarali, a o čemu drugom, ako ne na temu filosofije! Ulepšali su nam scenu, naučili kako još može da se misli ako već prst na čelo nije uvek dovoljan…To su možda budući gimnazijalci koji će, moguće je, snimak sa ove promocije, puštati uz osmeh i na nekom od budućih programa koji će, jednog dana, na istoj ovoj sceni, sami pripremati… Pametniji od nas sadašnjih…

OSMI BROJ

13521777_1025054754197490_281846138_n


Pages: 1 2