145. rođendan naše škole

Gimnazija „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu svečanim programom obeležila je 145 godina postojanja.

Predvođeni profesorkom srpskog jezika, Biljanom Paunović, đaci Gimnazije Takovski ustanak su nas odveli do davne 1879. godine kada je sa radom započela Gimnazija realka. 

Tokom narednih godina pratiće je izazovi stavljajući na test njen opstanak. Prolazila je kroz brojne faze i sa željom da nam se one približe, priredba je i naslovljena ,,Nekad i sad“ .

Biljana Nišavić, direktorka škole navodi da se u ovim teškim vremenima u Gimnaziji trude da sačuvaju prave vrednost.

Škole su, zaista, u ovim vremenima, takvim kakva su a teška su i mračna, svetionici u svakom smislu. Mi se trudimo i dalje da se borimo za prave vrednosti. Čini mi se da, sudeći po tome kakvi su nam učenici, a imaju veliki uspeh u nastavi a i van nje, da u tome i uspevamo. Inače, Dan škole je 23. aprila ali zbog toga što se tog dana obeležava i Dan opštine mi uvek našu proslavu pomerimo za neki dan pre ili posle toga. U okviru proslave pripremljen je prigodan program u organizaciji profesorke Biljane Paunović, kao i postavka izložbe pod nazivom „Nekad i sad“ sa arhivskom građom koju su radile profesorke istorije Jelena Aleksandrov i Ljiljana Čeliković – kazala je Nišavić i dodala da milanovčka Gimnazija trenutno broji 414 učenika.

U holu gimnazije je postavljena izložba pod istim nazivom, osmišljena u saradnji profesorki istorije Jelene Aleksandrov i Ljiljane Čeliković sa učenicima iz odeljenja III3.

Tu se nalaze izveštaji, dokumenta, dnevnici, časopisi, karikature iz davne 1969. godine, a sve sa ciljem da se ukaže na to koliko je duga naša tradicija i pokaže kako je školski život nekada izgledao.

Izložba je koncipirana tako što smo u našoj arhivi pronašli dosta dokumenata, dnevnika, izveštaja kao i časopisa. Stoga nam je bio cilj da ih ovim povodom izložimo kako bi se deca sa njima upoznala i shvatila kolika je duga tradicija ove naše škole. Između ostalog, pronašli smo i radove učenika iz 1969. godine, razne karikature i crteže koji su obeležili njihove školske dane i prikazali život ispunjen te godine – ocenila je profesorka Jelena Aleksandrov.