FRANKOFONIJA U GORNJEM MILANOVCU

Kao i svake godine u martu, učenici naše škole su obeležili mesec Frankofonije. Budući da se u gornjemilanovačkim školama već dugo uči francuski jezik, postoji veliki broj onih koji, uživajući u svemu što sa sobom nosi ovaj jezik, narod i njegova kultura, znaju da sve to predstave na pravi način.

Naravno, opet smo bili na Festivalu frankofone šansone u Beogradu i imali pobednika. Organizovano je takmičenje u pisanju diktata na francuskom  jeziku i naša učenica Isidora Albijanić je osvojila prvo mesto na republičkom nivou. Zato smo bili pozvani na svečani prijem u Ambasadu Francuske. Isidora je takođe osvojila i četvrto mesto na Republičkom takmičenju u znanju francuskog jezika.

Sjajna izložba na temu „Francuske reči u srpskom jeziku“ probudila je veliko interesovanje i  radoznalost svih, a  naročito onih koji ne poznaju ovaj jezik.

Što se umetničkog programa tiče, ove godine je bilo veoma raznovrsno: poezija, šansone, delova iz mjuzikla, skečevi, a kao izneneđenje za sve i kao kruna svega onoga šzo radimo u okviru Frankofonije poslednjih desetak godina, bio je film koji su priredili naši učenici Tamara Bošnjaković i Aleksanadar Golubović. Napravili su pravo putovanje kroz francusku civilizaciju, a uporedo,  i kroz sve ono što su naši učenici radili, učeći i uživajući u lepoti ovog jezika. Bilo je divno setiti se naših bivših đaka i njihovih prvih nastupa u Beogradu, kada je od petnaest učesnika bivalo  pet iz Gornjeg Milanovca i sve to uz našu muzičku pratnju. To podrazumeva mnogo znanja, rada, a u filmu se oseća kroz mnogo  jakih emocija od kojih se, u stvari, pogotovo u našem poslu,  i živi. Popodne smo izašli na Trg, prvaci su priredili specijalitete francuske kuhinje, napravili kviz za stanovnike našeg grada, sve je bilo u duhu ove bogate kulture. A da je jezik muzike univerzalni jezik, dokazali su članovi KUD-a „Šumadija“, koje je predvodila Nevena Janković, naš bivši đak koja veoma dobro oseća francusku muziku. Uz čuvenu melodiju šansonjerke Zaz, pesmu kroz koju ovom svetu vraća ljubav, sreću, radost, obučeni u raznovrsne nošnje, najlepših boja, uz najlepše osmehe, igru koja poziva na put oko sveta, učinili su sve ovo posebnim. Najlepše trenutke  zabeležio je čovek bez koga ne bi bilo divnih fotografija, naš dragi Zoran Ćajić, dok su naši đaci zabeležili video snimke koje možete videti na sledećem linku: https://youtu.be/M2WUew5JGHU?list=PL8hQgW_WGiWtaIlruxqeILR06CQ9WRCYs

                            Profesori francuskog jezika u Gimnaziji „Takovski ustanak“