ФРАНКОФОНИЈА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Као и сваке године у марту, ученици наше школе су обележили месец Франкофоније. Будући да се у горњемилановачким школама већ дуго учи француски језик, постоји велики број оних који, уживајући у свему што са собом носи овај језик, народ и његова култура, знају да све то представе на прави начин.

Наравно, опет смо били на Фестивалу франкофоне шансоне у Београду и имали победника. Организовано је такмичење у писању диктата на француском  језику и наша ученица Исидора Албијанић је освојила прво место на републичком нивоу. Зато смо били позвани на свечани пријем у Амбасаду Француске. Исидора је такође освојила и четврто место на Републичком такмичењу у знању француског језика.

Сјајна изложба на тему „Француске речи у српском језику“ пробудила је велико интересовање и  радозналост свих, а  нарочито оних који не познају овај језик.

Што се уметничког програма тиче, ове године је било веома разноврсно: поезија, шансоне, делова из мјузикла, скечеви, а као изненеђење за све и као круна свега онога шзо радимо у оквиру Франкофоније последњих десетак година, био је филм који су приредили наши ученици Тамара Бошњаковић и Алексанадар Голубовић. Направили су право путовање кроз француску цивилизацију, а упоредо,  и кроз све оно што су наши ученици радили, учећи и уживајући у лепоти овог језика. Било је дивно сетити се наших бивших ђака и њихових првих наступа у Београду, када је од петнаест учесника бивало  пет из Горњег Милановца и све то уз нашу музичку пратњу. То подразумева много знања, рада, а у филму се осећа кроз много  јаких емоција од којих се, у ствари, поготово у нашем послу,  и живи. Поподне смо изашли на Трг, прваци су приредили специјалитете француске кухиње, направили квиз за становнике нашег града, све је било у духу ове богате културе. А да је језик музике универзални језик, доказали су чланови КУД-а „Шумадија“, које је предводила Невена Јанковић, наш бивши ђак која веома добро осећа француску музику. Уз чувену мелодију шансоњерке Заз, песму кроз коју овом свету враћа љубав, срећу, радост, обучени у разноврсне ношње, најлепших боја, уз најлепше осмехе, игру која позива на пут око света, учинили су све ово посебним. Најлепше тренутке  забележио је човек без кога не би било дивних фотографија, наш драги Зоран Ћајић, док су наши ђаци забележили видео снимке које можете видети на следећем линку: https://youtu.be/M2WUew5JGHU?list=PL8hQgW_WGiWtaIlruxqeILR06CQ9WRCYs

                            Професори француског језика у Гимназији „Таковски устанак“