Razmena sa Francuskom

Ученици Гимназије су од 22. до 29. марта 2024. године боравили на размени у Француској и провели незабораван период у југоисточном делу ове земље, у региону Оверњ-Рона-Алпи, департман Ардеш, град Теј и Монтелимар. Овај део Француске није позната туристичка дестинација, али управо зато је откривање бројних знаменитости било посебно занимљиво.

Деца су била смештена у породицама што је увек најбољи начин да се упозна култура неког краја, обичаји и начин живота. Открили смо тај преукусни раклет и тартифлет, пробали безброј чувених француских сирева и уживали у вечерама које дуго трају јер је то тренутак када се у породицама обавезно сумирају утисци дана.

Веома лепе тренутке смо провели у њиховој школи, пратили наставу, слушали, упоређивали, уживали на заједничким радионицама које су нас веома зближиле. На велику радост наших професора, користили смо француски језик.

Ардеш је регион у коме се налазе чувене праисторијске пећине са оним познатим цртежима коња из наших уџбеника историје и ликовне културе и ми смо посетили једну од њих која се зове Шеве. Открили смо кањоне њихових великих река и прелепу природу у којој Французи воле да проводе много времена. 

Посетили смо Музеј Отпора и подсетили се значаја ове организације у Другом светском рату и додирних тачака наша два народа.

Затим смо ишли у Музеј нугата и бомбона и пробали све слаткише на које је овај крај посебно поносан. 

Накратко смо уживали и у Лиону, посетили Музеј илузија и осетили дух овог града који толико подсећа на Париз.

Ученици су са својим породицама, а професори са својим колегама, посетили још много места и знаменитости овог краја и сада је на нас ред. Стижу у мају, чекамо их и крећемо са припремама.