Sesija MICC School – Nemačka, Poljska i Srbija

U periodu od 5. do 11.10.2022.g. šest učenika Gimnazije „ Takovski ustanak“: Luka Andrijević, Andrea Gobeljić, Tijana Jelić, Anđela Antić, Milica Divić, Vera Đorđević sa profesorkom Jelenom Aleksandrov učestvovali su u projektu MICC School – Nemačka, Poljska i Srbija – simulacija Međunarodnog kriminalnog suda, održanog u Beogradu.
Projekat je namenjen učenicima srednjih škola, tako da su pored naših učenika u sesiji učestvovali i učenici: Gimnazija- Sombor, škola iz Teklenburga (Nemačka) i škola iz Ribnika (Poljska). Projekat je pod pokroviteljstvom Erazmus+ Programme i European Commissione. Domaćini i organizatori sesije bili su: organizacija Otvorena komunikacija iz Beograda i Foundation Krzyzow for Mutual Understanding in Europe. Čitava sesija se odvijala na engleskom jeziku, ali su učesnici bili vrlo raspoloženi da nauče i po koju reč iz jezika zemalja odakle dolaze učesnici.
U okviru sesije jedna od večeri nazvana je Interkulturalno veče, gde su učesnici predstavili svoje škole i grad iz koga dolaze, putem prezentacija, muzike i domaćih proizvoda. U sklopu MICC School sesije učenici su kroz postavljanje pitanja i pokretanja diskusije imali priliku da razgovaraju o teškim pitanjima posleratne pravde, različitim mehanizmima da se do nje dođe i važnosti poštovanja ljudskih prava. Učenici su se oprobali u ulogama sudija, tužioca i branilaca i pokazali stečena znanja i iskustva kroz simulaciju Međunarodnog krivičnog suda. Svoja znanja su obogatili proučavanjem Rimskog prava, kao i Povelje o ljudskim pravima. U okviru ovog programa sve vreme vredno je radio, beležio i fotografisao novinarski tim, takođe sastavljen od učenika iz tri zemlje. Rezultat njihovog rada je film i MICC časopis u elektronskom formatu, kao kruna čitave sesije.
Tokom sedam dana zajedničkog boravka, što je i bio cilj projekta, razvila su se prijateljstva među mladim učesnicima, razumevanje različitosti i zajedničkih vršnjačkih problema sa kojima se mladi sreću u toj dobi.
Svi učesnici su dobili sertifikate koji su im preporuka za učestvovanje u drugim sličnim projektima Erazmus+ Programme.

MICC-Belgrade-2022-newspaper

Jelena Aleksandrov, prof. istorije