Сесија MICC School – Немачка, Пољска и Србија

У периоду од 5. до 11.10.2022.г. шест ученика Гимназије „ Таковски устанак“: Лука Андријевић, Андреа Гобељић, Тијана Јелић, Анђела Антић, Милица Дивић, Вера Ђорђевић са професорком Јеленом Александров учествовали су у пројекту MICC School – Немачка, Пољска и Србија – симулација Међународног криминалног суда, одржаног у Београду.
Пројекат је намењен ученицима средњих школа, тако да су поред наших ученика у сесији учествовали и ученици: Гимназија- Сомбор, школа из Текленбурга (Немачка) и школа из Рибника (Пољска). Пројекат је под покровитељством Erazmus+ Programme и European Commissione. Домаћини и организатори сесије били су: организација Отворена комуникација из Београда и Foundation Krzyzow for Mutual Understanding in Europe. Читава сесија се одвијала на енглеском језику, али су учесници били врло расположени да науче и по коју реч из језика земаља одакле долазе учесници.
У оквиру сесије једна од вечери названа је Интеркултурално вече, где су учесници представили своје школе и град из кога долазе, путем презентација, музике и домаћих производа. У склопу MICC School сесије ученици су кроз постављање питања и покретања дискусије имали прилику да разговарају о тешким питањима послератне правде, различитим механизмима да се до ње дође и важности поштовања људских права. Ученици су се опробали у улогама судија, тужиоца и бранилаца и показали стечена знања и искуства кроз симулацију Међународног кривичног суда. Своја знања су обогатили проучавањем Римског права, као и Повеље о људским правима. У оквиру овог програма све време вредно је радио, бележио и фотографисао новинарски тим, такође састављен од ученика из три земље. Резултат њиховог рада је филм и MICC часопис у електронском формату, као круна читаве сесије.
Током седам дана заједничког боравка, што је и био циљ пројекта, развила су се пријатељства међу младим учесницима, разумевање различитости и заједничких вршњачких проблема са којима се млади срећу у тој доби.
Сви учесници су добили сертификате који су им препорука за учествовање у другим сличним пројектима Erazmus+ Programmе.

MICC-Belgrade-2022-newspaper

Јелена Александров, проф. историје