VOLONTER INTERKULTURE NA GOSTOVANJU U GORNJEM MILANOVCU

Od početka februara do početka juna, Interkultura Srbije će biti domaćin volonteru Igu Fiju iz Francuske koji želi da obavi svoju fakultetsku praksu u našoj organizaciji. On je bivši učesnik AFS programa razmene i volonter AFS Francuske. U okviru svoje prakse, posetiće više lokalnih centara i mi smo imali priliku da budemo prvi. Ig je boravio sedam dana u porodici naše učenice Mine Draškić i svojim boravkom u školi uneo duh francuske kulture i time započeo obeležavanje meseca Frankofonije.
Prva tri dana njegovog boravka u Gornjem Molanovcu bila su posvećena Interkulturi. Ig je kroz program razmene proveo godinu dana u Južnoj Africi i svojom prezentacijom oduševio publiku, probudio znatiželju i napravio, po ko zna koji put, pravu interkulturalnu atmosmeru u našoj školi.
Naredni dani su bili posvećeni francuskom jeziku, poseti časovima francuskog u Gimnaziji i Osnovnoj školi „Sveti Sava“. Bila je to izuzetna prilika da učenici slušaju izvornog govornika i da učestvuju u raznim radionicama koje im je Ig pripremio. Prisustvovao je i časovima veronauke i građanskog vaspitanja gde su naši profesori i učenici otvorili brojne civilizacijsko-kulturološke teme.
Početak meseca Frankofonije obeležen je zanimljivom prezentacijom „Francuska nije samo Pariz“ kojom nas je Ig proveo kroz Francusku, manje poznatu a tako čarobnu, uvek punu svega onoga što odiše lepotom francuske kulture.
Učenici prvog razreda su se odvažili da pripreme za gosta raznorazne specijalitete francuske kuhinje. Sve su nas iznenadili svojom umešnošću i dobrom voljom. Naravno, imali smo i kutak sa kajmakom, pršutom i gibanicom za našeg gosta koji najslađe izgovara tu prvu naučenu reč na srpskom jeziku-kajmak.
Baš smo uživali i nadamo se da će nam Interkultura opet dovesti nekog zanimljivog frankofonog gosta i nas odvesti na gostovanje kod njih.