ВОЛОНТЕР ИНТЕРКУЛТУРЕ НА ГОСТОВАЊУ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Од почетка фебруара до почетка јуна, Интеркултура Србије ће бити домаћин волонтеру Игу Фију из Француске који жели да обави своју факултетску праксу у нашој организацији. Он је бивши учесник АФС програма размене и волонтер АФС Француске. У оквиру своје праксе, посетиће више локалних центара и ми смо имали прилику да будемо први. Иг је боравио седам дана у породици наше ученице Мине Драшкић и својим боравком у школи унео дух француске културе и тиме започео обележавање месеца Франкофоније.
Прва три дана његовог боравка у Горњем Молановцу била су посвећена Интеркултури. Иг је кроз програм размене провео годину дана у Јужној Африци и својом презентацијом одушевио публику, пробудио знатижељу и направио, по ко зна који пут, праву интеркултуралну атмосмеру у нашој школи.
Наредни дани су били посвећени француском језику, посети часовима француског у Гимназији и Основној школи „Свети Сава“. Била је то изузетна прилика да ученици слушају изворног говорника и да учествују у разним радионицама које им је Иг припремио. Присуствовао је и часовима веронауке и грађанског васпитања где су наши професори и ученици отворили бројне цивилизацијско-културолошке теме.
Почетак месеца Франкофоније обележен је занимљивом презентацијом „Француска није само Париз“ којом нас је Иг провео кроз Француску, мање познату а тако чаробну, увек пуну свега онога што одише лепотом француске културе.
Ученици првог разреда су се одважили да припреме за госта разноразне специјалитете француске кухиње. Све су нас изненадили својом умешношћу и добром вољом. Наравно, имали смо и кутак са кајмаком, пршутом и гибаницом за нашег госта који најслађе изговара ту прву научену реч на српском језику-кајмак.
Баш смо уживали и надамо се да ће нам Интеркултура опет довести неког занимљивог франкофоног госта и нас одвести на гостовање код њих.