Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

Регионални пројекат ХИП – „Хисторија, историја, повијест- лекција за садашњост“  у сарадњи са Кућом Ане Франк ( Холандија) осмислили су  путујућу изложбу „Ана Франк – историја за садашњост“. Ову изложбу до сада је посетило више од пет милиона људи у четрдесетак држава.

            Изложба је једна од најпознатијих светских едукативних изложби о теми Холокауста и људских права. Осмишљена је средином деведесетих година 20. века, јер већина људи није у могућноти да посети Кућу Ане Франк у Амстердаму и види место где су се Ана Франк и још седморо укућана скривали од нациста током две године, од 1942. до 1944.

Прво представљање изложбе у Србији било је у априлу 2016. године у Дому омладине Београд, када је изложбу званично отворио шеф Делегације ЕУ у Србији. Након тога изложба је гостовала у Ковачици, Шапцу, Ваљеву, Врбасу, Пивницама, Бечеју, Крагујевцу, Сремској Митровици, Ужицу, Пожаревцу, Убу, Аранђеловцу и Сомбору.

Захваљујући сарадњи са организацијом Отворена комуникација из Београда  и наша школа се уписала на ову листу као домаћин  изложбе  у периоду од 26.10. до 12.11.2019. године.

Наших 14 ученика са својим професоркама Јеленом Александров и Нелом Јоксић су  у току два дана (26.и 27.10.2019. године) прошли кроз обуку за вођење изложбе и едуковали се о Холокаусту.У току обуке ученици су такође сами монтирали паное и  поставили  изложбу у холу школе. Дана  28.10. 2019. године пригодним програмом посвећеном нашој јунакињи Ани Франк отворена је изложба за посетиоце. Присутним гостима на отварању обратила се и представница Отворене комуникације Теодора Решетар. Изложба је била отворена за посетиоце  до 12.11.2019. године.

Изложбу је у нашем граду посетило око 950 посетилаца свих узраста, од ученика основних школа до старијих суграђана. Да је изложба заиста пробудила  интересовање и емоције сведочи и Књига утисака, у којој су наши посетиоци износили своје утиске и запажања.