…ŽIVOT JE OD TOGA SAČINJEN, OD TRENOVA SAMO…

U organizaciji sekcije za filosofiju krajem decembra obeleženo je 120 godina od rođenja poznatog argentinskog pisca BORHESA scenskim nastupom pod nazivom …ŽIVOT JE OD TOGA SAČINJEN, OD TRENOVA SAMO… koji su maturanti izveli 24. decembra 2019. i izložbom u holu škole. 

Zašto je baš Borhes skrenuo pažnju gimnazijalcima? On nije mogao zamisliti život bez pisanja, uglavnom kratkih, priča i stihova, bez čitanja ali i filosofije. Smatrao je da filosofija rastvara stvarnost, a pošto stvarnost nije uvek prijatna to rastvaranje će nam pomoći. Smatram da ljudi koji nemaju filosofiju žive bedan život… mislim da filosofija može dati neku vrstu maglovitosti ali ta maglovitost je od koristi. 

Borhes smatra da je filosofija organizacija čovekovih suštinskih nedoumica. Sanjajući Borhesove snove, igrajući njegov šah, pronalazeći njegovog Alefa, učenici su zaista organizovali sopstvene suštinske nedoumice i ta je potraga poprimila na kraju jednu borhesovsku magiju koja se osetila i na sceni i koju su učenici uspeli da podare publici. 

Borhes je, inače, vrlo rano počeo da gubi vid. O svom slepilu je otvoreno govorio. U sivilu u kome je živeo uspeo je da razazna samo jarku žutu boju, pa su mu prijatelji uvek za rođendan poklanjali žute kravate. Razgonili sivilo svakodnevnice baveći se Borhesovim mislima sledići učenici: Aleksa Isailović, Vuk Milić, Veljko Milovanović, Mihailo Pantović, Sofija Nedić, Sofija Savić, Mina Milenković, Mina Leontijević, Bojana Kasapović, Jelena Pršić, Pavle Ponjavić i Petar Matović (scenski program); Aleksa Marjanović, Ana Milovanović i Lana Vasović (izložba). Fotografije: Aleksandar Ćajić.

Scenski prikaz

Izložba

Pripremajući Borhesa