MICC WeB online sesija

Učenice naše škole: Staša Popović, Tijana Sretenović, Kristina Jeremić, Ljubica Damljanović, Mina Isailović, Anastasija Novaković sa  profesorkom istorije Jelenom Aleksandrov učestvovale su u periodu od 28. maja do 3. juna 2021. godine u prvoj online sesiji Modela internacionalnog suda za Zapadni Balkan (MICC WeB). U online sesiji bilo je uključeno 33 učenika i učenica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Škole koje su učestvovale sesiji pored naše Gimnazije su: Mješovita srednja škola Bugojno, Gimanzija Zenica, Gimnazija A. G. Matoš Đakovo, Ekonomska škola Užice, te Ekonomska i turistička škola Daruvar.

U sklopu MICC WeB sesije učenici su, kroz postavljanje pitanja i pokretanje diskusije,  imali priliku da razgovaraju o teškim temama posleratne pravde, različitim mehanizmima da se dođe do nje i važnosti po?štovanja ljudskih prava. Učenici su se oprobali u ulogama sudija, tužioca i branioca i pokazali stečena znanja kroz simulacije krivičnih suđenja. Učenički novinarski tim je tokom sesije marljivo radio na izradi videa i MICC WeB novina.

Organizatori MICC WeB online sesije su Otvorena komunikacija (OK) iz Srbije u saradnji s Mrežom Zapadnog Balkana (MZB) iz Bosne i Hercegovine i udruženjem HERMES iz Hrvatske. Organizaciju sesije podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji kroz MATRA program.

https://www.youtube.com/watch?v=s90n1mCZyNE