MESEC FRANKOFONIJE 2019

Mesec Frankofonije smo ove godine započeli 1. marta  odlaskom na projekciju francuskog filma „Šta smo mi bogu zgrešili?“. Potom smo 3. marta išli na Regionalno takmičenje frankofonih šansona koje je ove godine održano u Narodnoj biblioteci grada Beograda. Na ovaj nivo se plasirala Jelena Pršić, učenica trećeg razreda naše škole. Osvojila je treće mesto, ali se nije plasirala na republički nivo.

Frankofoni diktat je održan u našoj školi 6. marta i u ovoj aktivnosti je učestvovalo više  naših učenika koji su se takmičili na dva različita nivoa, juniorskom i seniorskom. Ove godine nismo imali plasman.

U saradnji sa Zavičajnim muzejom učestvovali smo u programu povodom otvaranja izložbe „Naša istorija, naša sećanja“, na temu francusko-srpskog prijateljstva, a u organizaciji Muzeja, Francuskog instituta i Francuske ambasade. Gospodin Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta i savetnik ambasadora je sa svojim saradnicima posetio našu školu. Gosti su pogledali izložbu na temu francusko-srpske saradnje u Velikom ratu i prisustvovali kratkom programu priređenom za ovu priliku.

U Domu kulture je 29. marta održano Veče šansona. Pod nazivom „Našoj školi na dar“, a povodom 140 godina postojanja Gimnazije, sadašnji, bivši i budući učenici naše škole  su priredili predivno veče i podsetili nas na lepotu i kvalitet ovog žanra koji nikada ne umire.

I ove godine učenici su pokazali interesovanje za polaganje ispita DELF, nivo A2, B1 i B2 koji je održan u Gimnaziji 6. aprila 2019.

Republičko takmičenje je održano 7. aprila 2019. godine  u Sportskoj gimnaziji u Beogradu. Na ovaj nivo takmičenja su se plasirale Tamara Plačić i Jelisaveta Petrić. Jelisaveta Petrić je pokazala odlične rezultate i zauzela drugo mesto u Republici.