MESEC FRANKOFONIJE 2019

Месец Франкофоније смо ове године започели 1. марта  одласком на пројекцију француског филма „Шта смо ми богу згрешили?“. Потом смо 3. марта ишли на Регионално такмичење франкофоних шансона које је ове године одржано у Народној библиотеци града Београда. На овај ниво се пласирала Јелена Пршић, ученица трећег разреда наше школе. Освојила је треће место, али се није пласирала на републички ниво.

Франкофони диктат је одржан у нашој школи 6. марта и у овој активности је учествовало више  наших ученика који су се такмичили на два различита нивоа, јуниорском и сениорском. Ове године нисмо имали пласман.

У сарадњи са Завичајним музејом учествовали смо у програму поводом отварања изложбе „Наша историја, наша сећања“, на тему француско-српског пријатељства, а у организацији Музеја, Француског института и Француске амбасаде. Господин Жан Батист Кизен, директор Француског института и саветник амбасадора је са својим сарадницима посетио нашу школу. Гости су погледали изложбу на тему француско-српске сарадње у Великом рату и присуствовали кратком програму приређеном за ову прилику.

У Дому културе је 29. марта одржано Вече шансона. Под називом „Нашој школи на дар“, а поводом 140 година постојања Гимназије, садашњи, бивши и будући ученици наше школе  су приредили предивно вече и подсетили нас на лепоту и квалитет овог жанра који никада не умире.

И ове године ученици су показали интересовање за полагање испита ДЕЛФ, ниво А2, Б1 и Б2 који је одржан у Гимназији 6. априла 2019.

Републичко такмичење је одржано 7. априла 2019. године  у Спортској гимназији у Београду. На овај ниво такмичења су се пласирале Тамара Плачић и Јелисавета Петрић. Јелисавета Петрић је показала одличне резултате и заузела друго место у Републици.